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Letter to a Designated Agency Ethics
Oficial dated February 11, 1998

Your letter of Decenber 29, 1997, requested an opinion from
the Ofice of Governnent Ethics (OGE) as to what is neant by the
term*“rate of basic pay” when determ ni ng whether enployees in [a
division within an agency of a departnent] are senior enployees
under the post-enploynent statute’ s coverage at 18 U.S. C. § 207(c),
and whether they are persons required to file reports under the
public financial disclosure statute at 5 U.S.C. app., 8§ 101(f).

We understand that the Secretary of the Departnent is
enpowered by [citation deleted] to appoint in the [agency] a
maxi mum of 500 nenbers in the [division]. The statute directs that
pay for these enployees will be determ ned by the Secretary, in an
anount not less than the m ninumrate payable for GS-15 nor nore
than the rate payable for level | of the Executive Schedul e. Under
current pay scal es, the range of pay for nenbers of the [division],
therefore, is between $72,525 and $151, 800. | mpl enent i ng
regul ations at [citation deleted] indicate that no established pay
grades or steps exist within those paraneters, but instead the
system has a single, flexible pay range. Each enployee’s actual
pay is individually determ ned by the Secretary or her designee,
based on factors in the regulation, and that anount my be
peri odi cal |l y adj usted.

APPLI CABI LI TY OF POST- EMPLOYMENT RESTRI CTI ONS

The post-enpl oynent provision at 18 U.S.C. 8§ 207(c) applies
special restrictions to former senior enployees,! defined, inter
alia, at section 207(c)(2)(A)(i1) as persons enployed in a position
“for which the basic rate of pay, exclusive of any locality-based
pay adjustnment . . . is equal to or greater than the rate of basic
pay payable for level 5 of the Senior Executive Service” (SES)
which is currently $118,400. Your inquiry seeks clarification of

! The statute actually uses the term“seni or personnel,” which
i ncludes both officers and enpl oyees, but all references in this
letter will be to the nore commonly used term “seni or enpl oyee.”
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the statute’s term“rate of basic pay”? when applied to [division]
enpl oyee positions.

As your letter acknow edges, OGE Informal Advisory Letter
92 x 20 of July 23, 1992, reviewed a simlar issue for enpl oyees at
[the department] serving in SL (senior level) or ST (scientific or
prof essional ) positions, for which pay is individually established
within a pay range. In that matter, OGE determ ned, after
consultation with the Ofice of Personnel Managenent, that the term
“rate of basic pay” (and the equivalent term“basic rate of pay”)
for purposes of 18 U . S.C. § 207(c) neans the actual anount of pay
for each individual enployee, wth certain adjustnments and
excl usions, rather than the anount of pay authorized for the | owest
| evel of the SL or ST pay range.

This interpretation in OGE Informal Advisory Letter 92 x 20 is
not limted to the SL or ST pay structure. In general, for
purposes of 18 U.S.C. § 207(c)(2)(A(ii), the “rate of basic pay”
for any pay systemrefers to the base anount of actual pay® for
each individual enployee, not the mninmum rate of pay for a
position’s authorized pay range. |If an enployee’s base anount of
actual pay is equal to or greater than the rate payable for
SES level 5% at the tine of termnation froma position, then he
falls within the statutory definition of senior enployee.

Thus, [a division] enployee whose rate of basic pay, as
descri bed above, is equal to or greater than SESlevel 5 (currently
$118,400) at the tine of termnation fromhis position is a senior
enpl oyee for purposes of 18 U.S.C. 8§ 207(c), notw thstandi ng that
the mnimum rate of pay at the |lowest |evel authorized for [the
division] (currently $72,525) is well below that triggering
t hreshol d anount .

2 While the statutory |anguage includes both “basic rate of
pay” and “rate of basic pay,” it has been determ ned that there is
essentially no difference between the two ternms. (See OCE | nfornal
Advi sory Letter 92 x 20 of July 23, 1992.)

8 The base anmount excludes locality adjustnments and
“addi tional” pay (such as bonuses, awards, and allowances), but
i ncl udes annual or periodi c pay adjustnents (such as cost-of-1iving
rai ses and step or equival ent increases).

4 At the tine that OGE Informal Advisory Letter 92 x 20 was
witten, 18 U.S.C. 8 207(c) referred to level V of the Executive
Schedul e as the threshold anount, but that statute was anended in
1996 by Pub. L. No. 104-179, which substituted | evel 5 of the SES.
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PuBLI C FI NaNCI AL D1 SCLOSURE REPORTI NG

Your inquiry also seeks guidance for [division] enployee
positions about the nmeaning of the term “rate of basic pay” in
5 US C app., 8 101(f)(3), which defines, inter alia, persons
required to file public financial disclosure reports. Anong
enpl oyees required by that section to file are those occupying a
position outside the General Schedule “for which the rate of basic
pay is equal to or greater than 120 percent of the mninmumrate of
basic pay payable for GS-15 of the General Schedule” (which
currently equals $87,030). The issue is whether the term*“rate of
basic pay” in this context has the sane neani ng as di scussed above
in ascertaining who is a senior enployee under 18 U. S.C. § 207(c).
For the reasons indicated bel ow, we have determned that it does
not .

As your inquiry nmentioned, OCGE Informal Advisory Letter 81 x
22 of July 20, 1981, which interpreted a simlar provision in the
predecessor statute, suggested that the term “rate of basic pay”
means the | owest step authorized for a position’s pay grade. That
informal advisory letter, citing a 1977 Senate Governnental Affairs
Comm ttee report, noted that coverage under the disclosure lawis
determ ned by an enpl oyee’s level of responsibility, as indicated
by the grade within which his pay is set, rather than the actual
anmount of an individual enployee’'s pay. Simlarly, OGE |nformnal
Advi sory Letter 81 x 3 of January 23, 1981, observed that “it is
clear from both the wording of the statute and the |egislative
hi story surrounding Title I1°% of the Ethics in Governnent Act that
it is the position and not the individual which controls the public
financial disclosure reporting requirenments.”

Wil e we recogni ze that using the | owest step authorized for
a pay grade in determ ning coverage under the financial disclosure
statute results in an interpretation of the term “rate of basic
pay” which is different from the neaning discussed above for
purposes of 18 U . S.C. 8§ 207(c), the basis for that difference is

sound. These divergent neanings are derived from separate
statutory provisions, each serving a particul ar purpose and havi ng
a unique legislative history. Nor is the financial disclosure

statute the only lawin which the term“rate of basic pay” has been
interpreted to nean the |lowest |level of pay authorized for a
position’s pay grade. For exanple, OGE s regulation at 5 CF.R
8§ 2636.303(a), which inplenments statutory restrictions on outside
earned inconme and enploynent for certain noncareer enployees,

STitle Il of the Ethics in Governnent Act was repl aced by the
current Title I, as a result of the Ethics Reform Act of 1989
(Pub. L. No. 101-194).



interprets the term“rate of basic pay” in 5 US. C app., 88 501
and 502 as neaning the | owest step of an enpl oyee’s pay grade.

Even though the pay structure for [division] enployees
contains a broad pay range, with only a m ni mum and naxi mum | evel
rather than a series of steps, our opinion remains the sane. “Rate
of basic pay” in 5 U S . C app., 8 101(f)(3) neans the | owest step
or entry |l evel pay authorized for a particul ar pay grade or range.
It is that pay grade or range that defines the |evel of
responsibility. Since the entry |evel m ninmum pay authorized for
positions in the [division] pay range is set by statute as the
m ni mumrate payable for GS-15, which will always be | ess than the
statutory pay threshold for requiring public financial disclosure
reports (120 per cent of the mninum rate payable for GS-15)
menbers of the [division] are not required by 5 US. C app.,
8§ 101(f)(3) to file such reports.®

As you suggest, the result is that sonme [division] enployees
who receive rel atively high anounts of pay would not be required to
file. W agree that this may occur, but that is also the case with
a nunber of other pay systens. It would be up to Congress to anend
the financial disclosure statute, if they intended a different
result. As an alternative, [division] enpl oyees may be required by
[the Departnent] to file confidential financial disclosure reports,
under subpart | of 5 CF. R part 2634, if the criteria therein for
defining confidential filers are net. Wiile less intrusive of
filers’ privacy, the confidential system serves the sane goal as
the public system which is primarily to prevent conflicts of
i nterest.

Pl ease | et us know if further questions remain about the term
“rate of basic pay” in the context of either 18 U.S.C. 8§ 207(c) or
the public financial disclosure reporting requirenent.

Si ncerely,

St ephen D. Potts
Di rector

6 The statute allows OGE, in unusual cases, to determ ne on an
i ndi vi dual basis that an enpl oyee nmust fil e because his positionis
of equal classification, even though the position’s rate of basic
pay falls below the normal filing threshold. Your inquiry
suggests, however, that this may not provide a practical solution
for [division] enployees.



